Bloemen houden niet altijd van katten.

 

We weten het allemaal: ‘bloemen houden van mensen’. Maar helaas niet allemaal van katten!

 

Bepaalde bloemen en planten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je kat. Nu zullen de meeste katten niet zomaar een hele plant opeten, maar in sommige gevallen zijn een paar kleine hapjes al genoeg.  Zeker met kittens en jonge onderzoekende katten die niet vaak buiten komen, is het oppassen geblazen: die kunnen nog wel eens uit verveling aan bloemen of planten gaan knabbelen. Ook giftige boomnaalden of zaden die in de vacht van je kat blijven hangen, kunnen schade aanrichten; als je kat zich wast, kan hij deze oplikken.


Hoe weet je of je buddy gif van een plant heeft binnengekregen? Let op de volgende symptomen: hij wordt plotseling onwel, braakt veel, heeft ernstige diarree of vertoont ernstige irritatie van de huid en slijmvliezen rond mond en keel. Ook als je kat lusteloos is en één dag of langer weinig of niet eet, kan hij het slachtoffer van vergiftiging zijn. Ga in alle gevallen meteen met ‘m naar de dierenarts. Neem zo mogelijk ook een monster van de plant mee zodat de arts doelgericht te werk kan gaan.

Benieuwd welke bloemen en planten schadelijk zijn voor je kat? Op de site www.licg.nl staat een uitgebreide lijst.

 

 

 

 Dierenambulance- Huisdieren

       

            

Nieuws  index.html  Onze Werkwijze Contact met Ons
Nieuws  index.html  Onze Werkwijze Contact met Ons
Nieuws  index.html  Onze Werkwijze Contact met Ons

                                                             

Index Nieuws Werkwijze Gevonden Vermist Contakt ons

     

 

Weetjes huisdieren algemeen-Aanschaffen huisdieren

 

Het lijkt allemaal zo leuk een lief kleine puppy of zo'n schattig poesje, maar voordat u een huisdier aanschaft, is een aantal overwegingen belangrijk. Het nieuwe, lieve, kleine huisgenootje wordt snel groot en eist steeds meer verzorging en aandacht op. Kortom: denk goed na voordat u een huisdier aanschaft.

Wat voor huisdier u ook aanschaft, het kost geld en betekent tijd, zorg en aandacht voor het dier. En wat doet u als u met vakantie gaat?

Hierbij enkele overwegingen waar u rekening mee moet houden. Stel uzelf minimaal vooraf de volgende vragen:

 1. Welk dier past bij mij en of mijn gezin? Bent u of uw gezin erg actief en houdt u van veel wandelen, dan past een hond wellicht goed bij u. Bent u een rustig persoon die veel binnen zit, dan is de keuze voor een kat of cavia misschien beter.

   

 2. Heeft u zich al wel eens afgevraagd wat een huisdier per jaar kost? De voer- en dierenartskosten kunnen hoog oplopen. Heeft u dit voor een dier over? (Zie voorbeelden per diersoort hieronder).
 3.  
 4. Hoeveel bewegingsvrijheid heeft het dier bij u in huis? Heeft u een ruime woning of een grote tuin, of woont u op 10 hoog in een tweekamerflat?
 5.  
 6. Neemt u een huisdier omdat de kinderen het zo graag willen? Of vindt u het zelf ook leuk om een nieuw gezinslid in huis te hebben? Kinderen hebben vaak nog niet genoeg verantwoordelijkheid om voor het dier te zorgen. Na enkele maanden is het nieuwe eraf, waardoor u degene bent die voor het diertje moet zorgen. (Zie bijvoorbeeld de DVD Kinderen en honden ).
 7.  
 8. Heeft u er rekening mee gehouden dat sommige huisdieren 20 jaar of ouder worden? Wie zorgt er dan voor het dier als de kinderen het huis uit zijn.
 1. En wat gebeurt er met het huisdier als u met vakantie gaat of voor uw werk op reis moet? Dumpt u uw huisdier in de berm onderweg naar de vakantie bestemming, neemt u het huisdier mee of zorgt u voor een goed dierenpension.

Dit zijn een paar vragen die u in staat stellen om tot een verantwoorde conclusie te komen of u het beoogde huisdier wel goede kunt onderhouden. De volgende stap is dan om de juiste keuze te maken uit het aanbod van dieren.

De specifieke eisen voor diverse huisdieren zijn hieronder nader belicht.

klik op onderwerp

 

                                                                                                                                                                                             

   

    

Zoek hier uw vermist huisdier
 

   

  

     wpde4c09e0_0f.jpg                          

                                                                                                                                                                                

             

            Water verbruik huisdieren

Konijn De water consumptie van een konijn hangt sterk van het voer af. Veel groen voer betekent minder water behoefte het konijn zal dan ongeveer 5ml per kilo lichaamsgewicht nodig hebben. konijnen die weinig groenvoer krijgen drinken ongeveer 100ml water per klio lichaamsgewicht.
Kat Een gemiddelde kat heeft ongeveer 0,25 liter water per dag nodig
Hond Een hond afhankelijk van zijn lichaamsbeweging heeft ongeveer 1,5 liter per dag nodig bij veel lichaamsbeweging kan dit oplopen tot zo'n 15 liter per dag .Verder kan men uit gaan van de volgende regel; per kilo lechaamsgewicht 56 ml water

Braken

 
Honden en katten braken over het algemeen redelijk vaak om de ernst in te schatten zijn er een aantal punten waarop gelet dient te worden.

* Hoe langer het dier braakt hoe meer kans erop is dat er een ernstige ziekte is.Bovendien raakt het dier met het braaksel vocht kwijt en het dier kan dus uitdrogen. Met het braaksel gaan ook maagzuur, electrolyten zoals chloor, natrium, en kalium ionen verloren.Er dreigt dan een verhoging van de PH waarde van het bloed.
* Frequentie; Hoe vaak braakt het dier, duidt op ernstige afwijking des te meer kans op uitdroging.
* Tijdstip; Als het dier kort na een maaltijd braakt kan de oorzaak o.a. een afwijking van de slokdarm , maag/darm of blaas kunnen zijn.
* Productief ja/nee;soms heeft een dier slechts braakneigingen en geeft niets op. Dan kan de maag om zijn as gedraaid zijn
  DIT IS ZEER ERNSTIG vaak met de dood eindigende ziekte. Soms lijkt het op braken maar is het meer kokhals, kuchende geluiden dit kan wijzen op een aandoening van het ademhalingsapparaat. Luchtpijpontstekking, bronchitis.
* hoe ziet het braaksel eruit; als men rode of bruine slierten in het braaksel ziet, wijst dat erop dat er bloed bijgemeng is dit kan als oorzaak hebben; -een tumor een bloedvat heeft aangevreten,

Als er maar weinig braaksel geproduceerd wordt dat schuimig wit of geel is, is de maag leeg, het dier braakt dan al geruime tijd,als het braaksel op ontlasting lijkt wat geur en kleur betreft dan is het waarschijnlijk dat de darm is afgesloten, het dier kan de ontlasting niet meer via de anus lozen en probeert het door middel van braken dit te verwijderen.Dit kan duiden op een darm afwijking die zeer ernstig is en al langere tijd bestaat.

Algemeen ziek; Als het dier behalve braken ook nog algemeen ziek is mag men niet aarzelen maar direct een dierenarts waarschuwen!